Magnet

on september 14 | in Slider on start page | by | with No Comments

Om drygt två veckor, den 1-3 oktober, går den andra upplagan av Magnet av stapeln på Vara Konserthus. Magnet är, enligt den egna hemsidan, festivalen där nyskriven orkestermusik trängs med starkströmsperformance och musikalisk kaffebryggning. I år har festivalen fördjupat samarbetet med arrangörsföreningarna Levande Musik och Geiger och bjuder bland annat på framträdanden av Blixa Bargeld, pionjär och internationell ikon, 20-årsfirande Gageego!, Göteborgs Symfoniker, som även har äran att inviga festivalen, hörlursinstallationer, ljudkonst, syntutställning och mycket mer. Vi fick möjlighet att ställa några frågor till Paul Bothén, konstnärlig ledare och projektledare för Magnet.

För de som inte är insatta, vad är Magnet?
Magnet är helt kort en festival på Vara Konserthus för ny och experimenterande musik. En festival där allt från ljudkonst, performance, modulsynthlab, improvisation, kammarmusik och nyskriven orkestermusik får plats. Festivalen arrangeras i år i samarbete mellan Vara Konserthus, GSO, Levande Musik och Geiger.

Varför väljer man att lägga en festival för den samtida musiken i Vara?
Varför inte? Nä, men det är nog så enkelt att vi tog initiativet till det här och som institution har vi en del av de resurser som det fria musiklivet av uppenbara skäl saknar. Vi försöker att dela på bördorna och en av de saker konserthuset kan bidra med är en väldigt fin spelplats med många för ändamålet lämpliga lokaler.

Magnet genomförs i år för andra gången. Hur har festivalen utvecklats sedan starten?
Jag tycker att den är lite tajtare i år. Vi har kortat ner från fyra dagar till tre. Sedan kanske den har blivit ett tydligare upplägg. Första dagen orkester, andra dagen kammarmusik och tredje dagen mer klubbkänsla.

Vad kan besökaren förvänta sig av årets program?
Precis som den förra upplagan genomsyras årets Magnetfestival av själva spännvidden, eller spretigheten om man så vill. Att man kan få möjlighet att lyssna till nyskriven orkestermusik ena dagen och starkströmsperformance och improvisation nästa dag. Det är inte en homogen festival där alla klär sig i samma T-shirts, och detta gäller både publik och artister. Det blir roligare då tycker jag när det får krocka lite.

Hur har urvalet till årets festival gått till?
Vi har haft en styrgrupp med representanter från alla inblandade som lagt fram förslag från sina respektive håll. Geiger jobbar ju inom ett eget speciellt område som är ganska expressivt och Levande Musik inriktar sig främst på kammarmusik, så detta har självklart satt sin prägel på programmet. Vara Konserthus ställer upp med det vi är bra på och GSO kommer med sig själva.

Något särskilt man inte får missa under Magnet 2015?
Ikonen Blixa Bargeld får man inte så många chanser att uppleva. Sedan är jag grymt nyfiken på Machindu som nog blir både hårt och högt misstänker jag.

Läs mer om årets festival och boka din biljett på www.varakonserthus.se

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top