24kvm

on november 23 | in Nyheter, Slider on start page | by | with No Comments

24kvm, en transdisciplinär studio i Carnegie gamla sockerbruk i Klippan i Göteborg, är en helt ny satsning på den elektroakustiska musiken. Vi bytte några ord med Jon Mårtensson från Elektron, en av initiativtagarna till projektet.

Vad är 24kvm?
I mycket korta drag: 24kvm är en nystartad projektstudio för konstnärer. Lokalen kommer att fungera som arbetsplats för ett mindre antal konstnärer, men kommer också att vara en plats för events, spelningar, utställningar och workshops. En kreativ mötesplats helt enkelt. Verksamheten inriktar sig kanske främst mot ljudkonst, men ju fler konstformer som etablerar sig i lokalen desto bättre. Mötet mellan olika konstarter brukar ofta bli intressant.

Vi har satsat rätt mycket på att skapa en stöttande struktur, både vad gäller utrustning och kompetens, för de konstnärer som kommer att arbeta i lokalen. De har möjlighet att få hjälp med olika saker beroende på vad de har för behov – vi har tillgång till verkstäder, laserskärare, lödstationer, ljudutrustning, instrument, med mera. Vi erbjuder också ett resursnätverk bestående av tekniskt kunniga, hantverkskunniga och konstnärligt verksamma personer.

Vilka är det som står bakom?
Initiativet kom ursprungligen från konsthallen 3:e våningen, som äger själva lokalen. De samlade ihop ett gäng människor som var intresserade av att både realisera och utveckla visionen om en plats för konstnärliga möten. I dagsläget är det Gun Lund från 3:e våningen, Dan Henriksson från Ideofon, jag från Elektron och ljudkonstnärerna David Sabel och Richard Widerberg som främst ansvarar för det hela.

Varför drog ni igång 24kvm?
Av flera anledningar egentligen. För det första kände väl alla inblandade att en plats av denna sort är något som saknats i Göteborg. Kombinationen av både fasta arbetsplatser och utåtriktad verksamhet kändes pigg.

Sen hoppas vi så klart också att 24kvm kommer att utvecklas till något som aktivt bidrar till att Göteborgs konstscen växer och muterar som sig bör. Idealet är en vild arena för tankar, kritik, infall och i förlängningen resultat.

Vad har ni på gång framåt?
Det har precis blivit möjligt att ansöka om projektarbetsplatser vigda åt konstnärligt arbete. Formuläret finns på 24kvm:s hemsida. Vi fortsätter att arrangera månatliga spelningar och kommer snart att börja styra upp workshoparrangemang. Framöver kommer vi också att erbjuda en residensplats, öppen för internationella sökande.

Läs mer om och följ projektet:
www.24kvm.se
www.facebook.com

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top