In:fluence

on februari 14 | in Tidigare projekt | by | with No Comments

Share Musics projekt In:fluence är ett projekt där nutida kammarmusik och modern teknologi möts och där konstutövare med olika förutsättningar ger unika konstnärliga perspektiv. Den internationella tonsättaren Patricia Alessandrini (utvald efter en internationell utlysning där femtiosju ansökningar inkom), nutida musikensemblen Gageego och en rekryterad Share Music-ensemble arbetar tillsammans i en konstnärlig process fram verket Mondgewächse som framförs på Göteborgs Konserthus söndagen den 19 oktober 2014.

Under våren 2014 arrangeras tre öppna workshops med syfte att sprida kunskap och ge möjlighet att prova på ny teknik för konstnärligt skapande. Där sker också en rekrytering av medlemmarna till Share Music-ensemblen och det konstnärliga idéarbetet initieras. Detta följs av interna workshops, repetitioner och konsert (ev. också med vidhängande turné). Sedan ligger fokus på kunskapsöverföring och spridning av erfarenhet. Här planeras ett internationellt symposium om ny teknik och kollaborativa processer för konstnärlig skapande där deltagarna är personer med och utan funktionsnedsättningar.

Projektet vill skapa större kännedom om forskning och vad som sker inom, och med hjälp av ny teknik och konstnärliga uttryck. Här utmanas gängse normer om vem som får ta plats på en konsertscen och det skapas nya kontaktytor mellan olika områden och möjliggör initiativ som inte annars hade varit möjliga. Syftet är också att stärka och utveckla internationella kontaktytor inom området arts technology genom att arrangera ett internationellt symposium.

Arts and Humanities Research Institute vid Ulster University på Nordirland är en samarbetspartner i projektet. Share Music har samarbetat med dem sedan tidigare. Deras intresse i projektet är bl.a. att deras innovationer får utvecklas och prövas i den konstnärliga miljö projektet erbjuder. De kommer att bistå med teknologi samt deltagande doktorander som belyser projektet ur ett forsknings- och utvecklingsperspektiv. En annan samarbetspart i projektet är teknikföretaget Tobii som utvecklar utrustning för ögonstyrning. Gageego kommer att ta med detta projekt till New Aud, det EU-projekt där de fokuserar på att nå nya publikgrupper. Göteborgs Symfoniker och Konserthus står som värd för premiären som äger rum den 19 oktober som en del av GAS-festivalen 2014. Läs mer här.

RNM part: Nils Wiklander
Fokusområde: Publikutveckling, Konstartsutveckling

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top