Svenska Ljudkonstföreningen

on november 25 | in Nyheter, Slider on start page | by | with No Comments

För ett tag sedan så började vi se poster från något som hette Svenska Ljudkonstföreningen dyka upp i vår Facebook-feed. Vi blev naturligtvis nyfikna på att veta mer. På föreningens hemsida kunde man läsa följande: ”Svenska ljudkonstföreningen bildades i mars 2014 i Göteborg, som ett sätt att organisera människor som arbetar konstnärligt med ljud. Vi som bildat föreningen har under åren sett en tendens att ljudkonsten faller mellan stolarna, då den hittills har fått föra en nomadisk tillvaro, utan hemvist i varken musik- eller konstkontexter. Föreningen är till för dig som är konstnär med ljud som medium, men inte arbetar enligt en traditionell tonsättar- eller bildkonstnärsroll.” Vi tog kontakt med Kajsa Magnarsson, ordförande i Svenska Ljudkonstföreningen för att höra lite mer om hur de arbetar och vad de har för planer framåt.

Vad är Svenska Ljudkonstföreningen och varför väljer man att starta en förening för ljudkonst?
Vi är en grupp konstnärer som tyckte att det behövdes en intresseorganisation för ljudkonst i Sverige. Syftet är att vara en mötesplats för människor som jobbar med ljud konstnärligt, för vi tror att vi har mycket att lära av varandra. Vi vill också öka förståelse och intresset för ljudkonst ute i samhället.

Vem kan bli medlem i Svenska Ljudkonstföreningen?
Alla som arbetar konstnärligt med ljud kan bli medlemmar. De som dessutom vill utöka sitt nätverk av ljudkonstare och verka för att synliggöra konstformen bör bli medlemmar. Medlem blir man via föreningens hemsida.

Ljudkonsten i sig har en tendens att ibland falla mellan stolarna, hur tänker ni kring att synliggöra den?
Vi är ju fortfarande en liten och nystartad förening, så vi tar ett steg i taget. Det mest påtagliga vi har gjort hittills är att påbörja en podcast (hittills 2 avsnitt) som diskuterar ljudkonsten och dess villkor, samt att publicera vår hemsida som bland annat är tänkt som en portal för människor som vill hitta nya ljudkonstnärer som de inte tidigare känt till.

Vad har ni på gång framöver?
Vi vill fortsätta med vår podcast för att främja att ljudkonst inte bara skapas utan dessutom talas om. Vi går nu också in i en period där vi aktivt söker nya medlemmar; vi tror att vi alla ljudkonstnärer tjänar på att ha fler likasinnade att utbyta idéer och erfarenheter med.

Vart går man om man vill uppleva bra ljudkonst i Göteborg eller i Västra Götalandsregionen?
Det finns flera bra ställen och arrangemang! Röda Sten, Atalante, Geiger, GAS, Torpåkra Ljudstation, Ljudkonstgalleriet och Harp Art Lab. Vi jobbar dock långsiktigt för att upprätta en permanent plats i Göteborg för ljudkonst, konstmusik och experimentell improvisation, liknande Fylkingen i Stockholm.

Läs mer på Svenska Ljudkonstföreningens hemsida.

 

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top