Midaircondo

on januari 21 | in Nyheter, Slider on start page | by | with No Comments

Göteborgsbaserade elektronikaduon Midaircondo är dubbelt aktuella med både en ny skiva och spelning på Göteborgs Konserthus tillsammans med musiker ur Göteborgs Symfoniker. Vi ville veta mer om ny skivan IV och om varför man väljer att spela in en skiva live i studion inför publik.

Midaircondo har funnits i över tio år, men vilka är Midaircondo?
Vi är Lisen Rylander Löve och Lisa Nordström och vi har gjort musik ihop sedan 2003. Vår tanke när vi startade var att vi ville börja använda elektronik ihop med akustiska instrument och vidga vårt musikaliska uttryckssätt. När vi spelar live bygger vi upp ljudvärldar som blir till improviserade konserter med en blandning av akustiska instrument, röst, elektronik och video.

Nya skivan IV, som släpps den 21 januari, spelades in live inför publik i Svenska Grammofonstudion i Göteborg. Varför valde ni det här tillvägagångssättet?
Vi ville göra en skiva som låter som vi gör live så mycket som möjligt. Plus att med en publik i studion tvingas man att fokusera mycket mer vilket skapar en väldigt stark ”här och nu”-känsla. Efter inspelningarna hade vi flera timmars musik att lyssna igenom och välja ut bitar ifrån, och här funderade vi mycket utifrån vad som skulle bli bra som en helhet på skiva. Vi har också åkt till Köpenhamn ett flertal gånger under våren och mixat musiken tillsammans med August Wanngren.

IV släpps som en exklusiv dubbelvinyl i en limiterad upplaga på ert eget skivbolag Twin Seed Recordings. Varför väljer ni att släppa själva och varför vinyl?
Vi släpper själva för att ha mer kontroll på hela processen och för att kunna släppa skivor hur och när vi vill. Vinyl känns som ett mycket roligare och vackrare format än cd. Att släppa bara digitalt känns inte aktuellt för oss, i alla fall inte om det är en hel skiva, man vill ha någonting fysiskt att hålla i. Och för oss är helheten väldigt viktig, både hur låtordningen är sammansatt och hur vi presenterar skivan visuellt. IV ges ut som en dubbelvinyl i limiterad första-utgåva i 150 exemplar med ett handtryckt omslag formgivet av Ola Ingvarsson.

Ni har alltid haft en stark visuell profil i allt från skivomslag till scenkostymer och filmer. Hur viktigt är den visuella delen av Midaircondo?
En publik tar in med alla sinnen och vi vill skapa en helhet. Vi vill inte begränsa oss till bara det man hör och det är ju visuellt bara att se oss när vi spelar, man får följa hur vi bygger upp musiken live. Filmerna, kontexten och scenkostym hjälper lyssnaren att ta in musiken och följa med in i de världar som vi skapar.

Ni har båda projekt utanför Midaircondo, både som soloartister och i grupper och olika samarbeten. Hur påverkar eller influerar detta Midaircondo?
Vi har ett starkt gruppsound som vi utvecklar ihop, men det är också viktigt och inspirerande med de influenser man får av att göra andra projekt och att spela med andra. Vi tror att det påverkar Midaircondos musik på ett positivt sätt, även om det är svårt att säga exakt hur.

Förutom att ni nu släpper ny skiva så är ni nu på fredag den 23:e också aktuella med Göteborgs Konserthus serie Popical där artister från mer poporienterade genrer möter musiker ur Göteborgs Symfoniker. Kan ni berätta liter mer om hur det här kom till och vad man kan förvänta sig av fredagens konsert?
Vi blev tillfrågade om att vara med vilket känns jättekul, och vi har valt att spela med åtta stråkmusiker. Vi kommer även ha med trummisen Ola Hultgren. Eftersom det mesta av vår musik är improviserad har det varit lite annorlunda för Martin Schaub som arrangerar att jobba med materialet, men vi har satt former tillsammans med honom och nu är vi mitt uppe i att repa in allting. Både han och vi har fått gå lite utanför våra egna ramar, vilket känns spännande. Det kommer bli en fantastiskt maxad konsert.

Vad händer härnäst för Midaircondo?
Vi kommer turnera både i Sverige och utomlands. Och vem vet, snart kanske vi släpper något nytt igen! Vi har i alla fall en ambition att blir mer frekventa i vår skivutgivning. Men först ut är en ordentlig releasefest på Folk i Göteborg den 5:e februari då vi kommer göra en kortare konsert, sälja skivor och dricka champagne!

Läs mer om Midaircondo på www.midaircondo.com
Lyssna på nya skivan IVSpotify

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top