Kan själv!

on juni 16 | in Nyheter, Slider on start page | by | with No Comments

För ett tag sedan fick vi höra om projektet Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta och blev naturligtvis nyfikna på att höra mer om detta. Den Göteborgsbaserade tonsättaren Johan Svensson, som även är konstnärlig ledare och grundare av den Göteborgsbaserade ensemblen Mimitabu, har medverkat i att ta fram utställningen.

Berätta lite mer om projektet Kan själv!
”Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta” är en ny, interaktiv utställning med fokus på ljud, för barn i åldrarna 0-2 år. Utställningen ägs av Västarvet i Vänersborg men kommer att turnera runt i hela regionen under 2015 och 2016. Det här är den tredje Kan själv!-utställningen i ordningen och den första som jag varit med att ta fram. Pedagogen och projektledaren Ida Lagnander på Västarvet har jobbat med dessa utställningar sedan 2006 och fokus har alltid varit de allra minsta barnen. Något som genomsyrar hela projektet, inte bara slutprodukten, är barnens delaktighet. Varje utställning förbereds genom en omfattande förstudie tillsammans med barn i den här åldersgruppen, där barnens intressen och arbetsmetoder undersöks med det kommande utställningstemat i åtanke. För att barnens synpunkter ska bli fundament för utformningen, ritar formgivaren utställningen med en rapport från förstudien som underlag. ”Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta” har ritats av formgivaren och scenografen Tofte Lamberg. Förstudien genomfördes av Ida Lagnander och mig tillsammans med barn på förskolan Viljan i Ytterby och Solgårdens förskola i Skene. Projektet finansieras med stöd från Musikverket och Kulturbryggan.

Mer information om projektet finns på www.vastarvet.se

Hur kommer det sig att ni valde att arbeta med ljudkonst för barn, och hur kom ni fram till vilken åldersgrupp ni ville rikta er till?
Jag blev involverad i projektet för att temat på utställningen skulle vara just ”ljud”, eftersom jag är tonsättare och har jobbat en del med pedagogiska musikprojekt tidigare. Jag var alltså själv inte delaktig i att ta fram temat men jag har förstått att idén om ”ljud” kom lite av en tillfällighet. Den första utställningen hade tema ”kulturhistoria” och den andra ”natur” så det här är första gången temat har en klar tyngdpunkt på ett visst sinne. Viktigt att poängtera är att temat inte är ”musik”, utan ”ljud” i vid bemärkelse, och barnen som besöker utställningen upplever den förstås med hela kroppen och alla sinnen.

Att det riktar sig till åldersgruppen 0-2-åringar är utgångspunkten för hela projektet. Det finns inte mycket kulturutbud för den här åldersgruppen och det som finns har oftast skapats utan att rådfråga de som det riktas till; de minsta barnen.

Varför arbetar inte fler ljudkonstnärer med barn och unga?
Jag tror nog att det håller på att ske en förändring; att fler intresserar sig för att jobba med barn och unga. Kanske är det fortfarande några som undviker det för att de tror att man måste ta på sig clownnäsa och vara underhållare när man jobbar med yngre åldrar. Min erfaret är att man kan jobba seriöst och fokuserat med barn, och att de har ett fördomsfritt sätt att närma sig experimentell musik och ljudskapande på.

Vad händer härnäst med Kan själv?
Utställningsturnén fortsätter även över sommaren. Nästa plats som får besök är Mölnlycke kulturhus den 1 juli till 9 augusti. Därefter Barnens kulturkalas i Trädgårdsföreningen i Göteborg 11-16 augusti. Under hösten besöker utställningen Blå Stället i Angered, Alingsås museum, Herrljunga kulturhus och Tranemo bibliotek.

Mer om Johan Svensson:
www.johansvensson.nu
www.soundcloud.com

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top