Warning: Declaration of EM_Booking::can_manage() should be compatible with EM_Object::can_manage($owner_capability = false, $admin_capability = false, $user_to_check = false) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-booking.php on line 1085 Warning: Declaration of EM_Bookings::get_default_search($array = Array) should be compatible with EM_Object::get_default_search($defaults = Array, $array = Array) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-bookings.php on line 7 Warning: Declaration of EM_Calendar::get_default_search($array = Array) should be compatible with EM_Object::get_default_search($defaults = Array, $array = Array) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-calendar.php on line 413 Warning: Declaration of EM_Category::can_manage($capability_owner = 'edit_categ...', $capability_admin = false) should be compatible with EM_Object::can_manage($owner_capability = false, $admin_capability = false, $user_to_check = false) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-category.php on line 282 Warning: Declaration of EM_Category::get_image_url() should be compatible with EM_Object::get_image_url($size = 'full') in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-category.php on line 282 Warning: Declaration of EM_Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-category-taxonomy.php on line 152 Warning: Declaration of EM_Categories::get_default_search($array = Array) should be compatible with EM_Object::get_default_search($defaults = Array, $array = Array) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-categories.php on line 2 Warning: Declaration of EM_Events::get_default_search($array = Array) should be compatible with EM_Object::get_default_search($defaults = Array, $array = Array) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-events.php on line 440 Warning: Declaration of EM_Events::get_post_search($args = Array, $filter = false) should be compatible with EM_Object::get_post_search($args = Array, $filter = false, $request = Array) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-events.php on line 440 Warning: Declaration of EM_Events::can_manage($event_ids) should be compatible with EM_Object::can_manage($owner_capability = false, $admin_capability = false, $user_to_check = false) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-events.php on line 440 Warning: Declaration of EM_Locations::get_default_search($array = Array) should be compatible with EM_Object::get_default_search($defaults = Array, $array = Array) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-locations.php on line 314 Warning: Declaration of EM_Tags::get_default_search($array = Array) should be compatible with EM_Object::get_default_search($defaults = Array, $array = Array) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-tags.php on line 2 Warning: Declaration of EM_Ticket_Booking::can_manage() should be compatible with EM_Object::can_manage($owner_capability = false, $admin_capability = false, $user_to_check = false) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-ticket-booking.php on line 245 Warning: Declaration of EM_Ticket::can_manage() should be compatible with EM_Object::can_manage($owner_capability = false, $admin_capability = false, $user_to_check = false) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-ticket.php on line 489 Warning: Declaration of EM_Tickets_Bookings::get_default_search($array = Array) should be compatible with EM_Object::get_default_search($defaults = Array, $array = Array) in /storage/content/40/190640/rnm.nu/public_html/wp-content/plugins/events-manager/classes/em-tickets-bookings.php on line 7 Malin Wättring | RNM | Resurs Ny Musik

Malin Wättring

on april 1 | in Nyheter, Slider on start page | by | with No Comments

Med en fot i 60-talets nordiska jazz och en i samtidens friformsimprov är Malin Wättring en av de mest spännande saxofonisterna vi har i Sverige just nu. Musiken i både Malin Wättring 4 och i Malin Wättring 8, de två konstellationerna som medverkar på den djupt personliga debutskivan Glöd, rör sig mellan det lyriska och kontrollerade och det vildsinta, stökiga och skitiga, men alltid med en tydlig röd tråd och ett eget musikaliskt uttryck. I morgon står båda konstellationerna på FOLKs scen i Göteborg och vi passade på att fråga Malin lite om debutalbumet och vad som är på gång framöver.

Vilka är Malin Wättring 4 & 8?
Malin Wättring 4 består av Anna Lund – trummor, Donovan von Martens – kontrabas, Naoko Sakata – piano och mig på saxofoner. Malin Wättring 8 består av kvartetten och så tillkommer fyra musiker, Isak Hedtjärn – basklarinett & klarinett, Signe Dahlgreen – tenorsax & basklarinett, Stina Larsdotter – cello och Karin Verbaan – röst & flöjt. Båda konstellationerna spelar mina kompositioner kombinerat med fri improvisation.

Debutskivan Glöd släpps på dubbelvinyl. Är formatet viktigt för er?
Formatet har absolut känts viktigt. Hela processen med att skapa skivan har varit oerhört betydelsefull för mig personligen. Musiken har kommit till de sista tre åren under en bearbetningsprocess av de sexuella övergrepp jag utsattes för som barn, av förövare utanför familjen. Genom att komponera har jag fått kontakt med min kreativitet och inre kärna. Genom att jobba med fri improvisation har jag övat mig på att vara närvarande i nuet, och uttrycka det som finns där, tillsammans med andra. Det har varit oerhört helande för mig och väldigt utvecklande för mig som musiker.

Då en utsätts för övergrepp, förlorar en kontakten med sitt subjekt, sitt jag. Genom att skapa har jag erövrat kontakten med subjektet igen. Genom att skapa från mitt subjekt, protesterar jag emot objektifieringen av mig.

Jag ville rama in musiken på finast möjliga sätt, då kändes vinyl lämpligt. Det blev en tydlighet i att dela upp grupperna på varsin vinylskiva, vilket jag gillade! Jag ville att skivan skulle vara mer än bara musik, så dubbelvinylen innehåller text, foto och målningar. Skivan heter Glöd, och det syftar på att jag varit i kontakt med min inre glöd under arbetet med den. Den är ett konstverk som jag är mycket stolt över!

På skivan medverkar både Malin Wättring 4 och Malin Wättring 8. Hur kommer det sig?
Vi började spela med kvartetten under 2012. Naoko, Anna & Donovan är musiker jag känner en djup kontakt med och vi går mycket på intuition då vi spelar ihop. Detta var ett sammanhang jag kände att jag länge längtat efter. Hösten 2013 skulle jag börja planera min examenskonsert på Högskolan för Scen & Musik i Göteborg och fick idén att bygga ut kvartetten med blås och stråk. Jag hörde något slags ”träigt” sound i huvudet som jag ville utforska. Jag bjöd in Isak, Signe, Karin & Stina. De är alla starka personligheter och kommer från olika håll rent musikaliskt, alltifrån impro till klassiskt. Det kändes som det fanns möjligheter till spännande möten.

Jag har utgått ifrån konceptet att kombinera strikta arrangemang med fri improvisation i båda grupperna. Kvartetten har dock lösare ramar än oktetten och kvartettspelet erbjuder mer plats till musikerna. Oktetten kräver mer struktur då det är fler musiker, men erbjuder många roliga soundmöjligheter. Det har jag lekt med då jag komponerat för oktetten.

Att utveckla projekten har varit två processer som gått parallellt och det kändes naturligt att låta båda få vara med på samma skiva. Det är som ett fotografi av mitt konstnärliga arbete de sista åren.

Skivan släpps på Malmöbaserade Havtorn Records. Varför föll valet på dem?
Valet var ganska enkelt, vår kära basist Donovan von Martens är en av grundpelarna i Havtorn Records, så därför kändes det naturligt att släppa skivan där.

I morgon är det release för skivan på FOLK i Göteborg. Vad kan man förvänta sig av konserten?
Vi kommer spela ett set med kvartetten och ett med oktetten. Publiken kan förvänta sig mycket energi och spelglädje, fina & fula ljud, melodier, icke-melodier och massa, massa kärlek!! Efter konserten firar vi med bubbel i baren, och alla får vara med!

Vad har ni på gång framöver?
Den 2 maj spelar Malin Wättring 4 på GMLSTN jazz. Det ska bli kul! Jag ska börja skriva nytt material, vilket jag längtar efter!

www.malinwattring.com
www.havtornrecords.com

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top