Ny Musik Göteborg

on februari 10 | in Nyheter, Slider on start page | by | with No Comments

Arrangörer i samverkan är ett projekt där sju av Göteborgs arrangörer av ny musik har gått ihop för att med gemensamma krafter lyfta den nutida musiken. Som ett första steg i detta lanseras nu NY MUSIK GÖTEBORG, en gemensam programfolder över arrangörernas konserter våren 2016. Vi bytte några ord med tonsättaren Lina Järnegard, en av de drivande bakom det här projektet.

Nu i dagarna har den första upplagan av NY MUSIK GÖTEBORG börjat spridas. Vad är detta?
Det är en folder, eller ett häfte, som ger information om sju stycken arrangörsföreningar och scener i Göteborg. Gemensamt för dem är att de anordnar konserter med ny musik. Det är allt från experimentellt till noterat, improviserat, elektroniskt, m.m. Den samtida musiken är bred och söker du så kommer du garanterat finna det här hos oss! Man kan läsa en sammanfattning av vilka ambitioner föreningarna har och om konsertprogrammen för våren 2016. Den är liten och smidig att bära med, med mycket information i liten förpackning och väldigt bra att ha!

Ni är ett antal arrangörsföreningar för ny musik som har gått samman och tagit fram en gemensam programfolder. Varför har ni valt att gå samman på det här sättet?
Arrangörer i samverkan utgörs i dagsläget av Atalante, BrÖtz, Entra, Geiger, Göteborg Art Sounds, Levande Musik och 3:e Våningen. Vår tanke är att vi tillsammans blir starkare, och delvis är ju syftet också att stärka scenen för den nutida musiken på en bredare plan. Med den här foldern vill vi hjälpa den intresserade att hitta till oss. Och om du t.ex. redan hittat till EN förening så får du här tips om flera andra liknande. Utbudet i Göteborg är stort och det vore synd om en missar bra konserter på grund av att en inte känner till dem eller inte befinner sig i de ”rätta” kretsarna. Vi vill också öka det inbördes samarbetet och medvetenheten om varandra. På så sätt kan vi ibland både samarbeta om konserter och undvika krockar. Förutom den här foldern lyfter vi en mängd frågor när vi i föreningarna träffas. Hur kan vi på andra sätt bidra till att förbättra förutsättningarna för det fria musiklivet i Göteborg? Engagemanget är stort för den samtida musiken och vi hoppas att kanske ännu några fler kommer att upptäcka detta genom den här foldern.

Vad har ni annars på gång framöver inom Arrangörer i samverkan?
Arrangörer i samverkan kommer nu i vår att också börja planera för en gemensam endagsfestival som äger rum på Stora Teatern i oktober 2016. Då kommer hela huset under en dag fyllas med ny musik från alla de genrer föreningarna tillsammans står för, det blir en blandning av Göteborgspersonligheter tillsammans med nationella och internationella akter. Det är en slags samverkansfestival som i framtiden kan växa sig större, bli till en riktig angelägenhet för Göteborgs stad och pågå under flera dagar.

Under våren kommer vi också försöka utöka arrangörer i samverkan till att innefatta fler föreningar. Titt som tätt poppar det upp nya arrangörer med nytt fokus och dessa vill vi gärna lära känna lite närmre. Allt engagemang är så viktigt och vi vet hur mycket av sin själ folk lägger ner i föreningarna. Det handlar oftast om ett ideellt arbete som inte uppmärksammas tillräckligt. Kanske kan vi tillsammans förändra detta och få dessa eldsjälar att uppmärksammas lite mer för den insats de faktiskt gör för den nya musiken. Det händer så otroligt mycket hela tiden, på alla håll. Våren 2016 arrangeras t.ex. konserter med ny musik på Atalante, 3:e Våningen, Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs Stadsbibliotek, Bunkern, Musikens hus, Lagerhuset, Nefertiti och Brewhouse för att bara nämna ett fåtal platser.

Kolla in vårens program i foldern och sök er vidare på föreningarnas hemsidor för att få tips om konserter och mer detaljer! Det har redan satt igång så vänta inte. Vi ses!

Läs mer om projektet här och ladda ner vårens program här.

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top